понеделник, 29 февруари 2016 г.

Любими рецепти #2 - Тирамису

Здравейте, принцески!

След многобройни молби за рецептата на едно Тирамису, което публикувах във Фейсбук, реших просто да ви напиша рецептата в един пост. Съжалявам, че скоро беше другата такава публикация, но напоследък през болничното време май повече от друг път експериментирам с рецепти и някои много ми харесват, че чак искам да ги споделя с вас. От последния десерт, който направих нещо ми се беше преяло Тирамису и потърсих много рецепти, както от България така и чужди и ги обединих в тази, която мислих, че ще ми хареса най-много.
Като грамажи ще ви кажа точно как ги направих аз, но искам да поясня, че кремчето стана малко повече и го използвах за десерт вечерта, тъй като Тирамисуто готово трябва да престои една вечер в хладилника и нямах търпение да го опитам. Крема е перфектен за комбинация с ягоди и други плодове и по една бишкотка отгоре :)
За да направите основата или "блата" ви са необходими бишкоти от тези така наречените Ladyfingers, но не мога да ви кажа точен брой, защото зависи от големината на съда, в който мислите да ги нареждате. Преценете, че ще ви трябват за два реда блат. Аз купих от тези с 4 бр. пакети от Кауфланд. За топенето на бишкотите ви трябва кафе. Аз сложих 3 бр. Nescafe classic в топла вода и една есенция Ром, която може да замените с истински алкохол ако имате вкъщи. Кафето препоръчвам да е също истинско еспресо направено в по голяма чаша смесено с вода, за по-силен аромат на кафе. За да направите блата топете бишкотите една по-една и за много кратко време и ги нареждате на дъното на тавичката, която сте избрали.

За крема ще ви трябват:
5 жълтъка
1 ч.ч. захар
250 гр. маскарпоне
500 мл. течна сметана за десерт
1 ванилия

И се приготвя така:
За да не са съвсем сурови жълтъците ги забърках със захарта на водна баня с тел за разбиване поне 10 минути на котлона. Така хем се приготвят жълтъците и се разтваря захарта с тях. Като е готово и гладко го оставете на изстине до нормална температура, но не в хладилник. Докато изстива може да си разбиете течната сметана с ванилията в отделен съд докато сметаната стане добре гъста и стегната.
Когато сместа от жълтъците и захарта изстине прибавете маскарпонето докато стане една хомогенна смес след това добавете малко по малко и сметаната и направете всичко в едно цяло.
Когато наредите първия ред бишкоти постелете от крема като прецените колко дебело искате да бъде като крем. След крема наредете още един ред бишкоти малко по-натиснати в крема и постелете още крем или остатъка. Както ви казах аз си оставих малко крем настрана, защото прецених, че ще стане прекалено много дебело. Оставете готовото Тирамису в хладилника цяла вечер и чак когато решите да сервирате го поръсете с какао без захар. Аз купих от това евтиното ситносмляно какао в малка кутийка, което не е подсладено. Покрийте плътно.
Ето как изглеждаше моето първо Тирамису. Вкъщи много го харесахме, надявам се и на вас да ви хареса.
 Пишете ми ако имате въпроси!

Няма коментари:

Публикуване на коментар